01/01/2013

Bikram Yoga en de zomer?!

Het is weer lekker warm buiten, na een paar weken met wat koeler weer. Heerlijk roept de een, vreselijk vindt een ander. En hoe is dat nou voor jou, wordt me dan gevraagd. Als Bikram leraar vind je de warmte zeker heerlijk? Nou, eerlijk gezegd, ik geniet zeer van de koelere dagen, de wolken en de zon samen, de donkere luchten, ’s avonds trekt het vaak open en is het licht zo mooi.

Maar de hitte kan ik ook omarmen, ook buiten de yogaruimte dus. Een sprintje trekken op de fiets levert bijna het Bikram gevoel op! Of de vertraging die de hitte met zich meebrengt! Alles wat langzamer doen, de warmte ruiken en voelen. Tot laat in de avond. Na de laatste les om 23 uur op de fiets naar huis, langs terrassen, tuinen en balkons waar mensen nog buiten zitten, praten, eten, drinken. Alsof ik in Zuid Europa ben.

Eigenlijk maakt het weer mij niet meer zoveel uit sinds ik Bikram yoga oefen. Hitte in de zomer, kou in de winter en al het andere wat mogelijk is. Ik ben “all weather proof” geworden, net zoals ik “all situation proof” geworden ben. Tegenstribbelen helpt niet hè?! Beter om daar te willen zijn waar je bent, om ja te zeggen tegen wat er langs komt, in plaats van te gaan vechten, klagen, jezelf zielig vinden, het bijltje erbij neer te gooien. Daar zijn waar je bent, volledig, met alle grote en kleine pijntjes, beperkingen en het daarmee doen. En ban blijkt het eigenlijk wel mee te vallen. Imperfectie, ongemak, het blijkt er niet toe te doen. Het zit alleen maar in mijn hoofd. Dat heb ik geleerd door Bikram yoga.

Dus ook de warmte doet er niet toe. Alhoewel, … dat klopt ook niet. De warmte maakt me sterk. De warmte helpt me om de essentie te raken waar het deze les om gaat. De warmte helpt me concentreren. De warmte helpt mij loslaten wat ik niet meer nodig heb. De yoga en de warmte samen werken als een reset, een schoonmaakbeurt, lichamelijk en mentaal.

Dus natuurlijk blijf ik oefenen in de zomer. De energie en de wakkerheid die een Bikram of Core yoga les mij geeft, die zou ik niet willen missen. En omdat mijn lijf al opgewarmd is vòòr de les, kan ik de yoga dieper ervaren.

Eerlijk is eerlijk, Ik oefen nu minder. Buiten zijn doet goed, vitamine D tanken, het bos ruiken, naar vogels luisteren, een ijsje gaat eten, stukje fietsen, luieren in het gras. Juist door te blijven oefenen kan ik hier nog meer van genieten. Omdat de yoga mij “wakker” maakt, mijn bewustzijn scherpt. Dat proces staat niet stil in de zomer.

Daniëlle

Bikram Yoga en de zomer?!