09/10/2018

Compassie: Oefen voor jezelf èn voor een ander

Oefen voor jezelf èn voor een ander

In een vorige blog zei ik: “Yoga een methodiek is die haar ware geheimen langzaam voor de beoefenaar ontvouwt.” Je komt misschien om af te vallen, je wil van de stramheid in je lijf of je wil sterker worden. In het begin geniet je van alle effecten, dat je je zo goed voelt na de les bijvoorbeeld.

Strubbelingen
Maar dan, op een dag kun je een keer niet, je probeert op een andere dag te komen en dat lukt ook niet. Of, de les viel een keer zo tegen, je lijf gaat protesteren, dat je opeens twijfelt of dit wel het goede voor je is. Je neemt een paar dagen pauze en misschien worden een paar dagen een paar weken.

Je persoonlijkheid laat zich horen
Wat er gebeurt is dat de yoga je persoonlijkheid raakt, ook wel het ego genoemd. Die heeft helemaal geen belang bij een sterker, onafhankelijker en vreugdevoller jij. Die wil graag alles houden zoals het is want verandering is beangstigend. Die kan goed redeneren en argumenteren waarom je vandaag geen tijd hebt voor yoga.

Oefen voor jezelf
Wat te doen hier om stand te houden tegen al die gedachten, meningen en overtuigingen? Realiseer je dat je yoga oefent voor je zelf, dat het een cadeau is aan jezelf, ook al weet je niet waar het toe zal leiden.

Oefen voor een ander
Vervolgens, denk aan de mensen in je leven die er baat bij hebben dat jij die tijd neemt om je yogaoefeningen te doen. Dat is er minstens 1, mogelijk meer. Misschien juichen ze toe dat je oefent. Mogelijk bekijken ze het met achterdocht. Misschien weten ze helemaal niet wat je aan het doen bent.

Jij weet dat het goed is voor jou, en daarom voor de ander. Als jij opgeeft, zal de ander misschien denken: zie je wel, zo goed werkt het niet. Ik hoef er niet aan te beginnen. Maar als jij als jij het voor jezelf doet èn voor de ander (een ander), dan houd je makkelijker stand tegen tegenslagen en drempels op je weg. Want het gaat ook om het welzijn van de ander.

Dat kun je Compassie noemen of Mededogen. Een deugd die je oefent bij het beoefenen van yoga. Compassie met jezelf èn met die ander. Dit geeft ruimte. En in die ruimte verander jij en beweeg je iets bij de ander. Je yoga heeft een hoger doel gekregen.

Oefen je oefenroutine
Neem het allemaal waar deze week en de weken erna, met compassie. Blijf bij je oefenroutine. Draag deze op aan jezelf èn aan iemand anders. We hebben veel oefening nodig om blijvend iets te veranderen. Geef jezelf die tijd.

Ook als het een keer of vaker niet lukt: COMPASSIE! Vervolgens krijg je een nieuwe kans. Neem die direct! Je betere leven en dat van die ander staat op het spel.

Ik wens je een goede week. Namasté

Daniëlle

Compassie: Oefen voor jezelf èn voor een ander