09/12/2018

Nemen & Geven

Nemen & Geven

Compassie en Vriendelijkheid zijn aspecten van yoga die we in de warme yogaruimte tegenkomen. Terwijl we ons concentreren op de houdingen, op de adem, op onszelf krijgen we hiermee te maken. We oordelen, zijn ongeduldig, gaan over onze grenzen, we zijn gedachteloos, laten ons afleiden, zijn ergens anders.

Wat is eigenlijk Compassie?
We oefenen om compassie, mededogen te hebben met onszelf, maar ook met de ander. De zwakke punten van iemand (inclusief jezelf) zijn snel geïdentificeerd. Maar ja, een oordeel of een confrontatie, daar help je jezelf en de ander niet mee verder. Het leidt tot verharding, afwijzing, isolatie.

Compassie is opnemen in jouw hart
Stel je nou voor je zou in plaats van dit zwakke punt af te wijzen, het omarmen, het tot je nemen. En om het nog gekker te maken, niet alleen het zwakke punt van jezelf, maar ook dat van de ander. Je neemt het als het ware op in jouw hart, je laat het smelten in jouw hart, in jouw licht.
Dit is compassie.
Compassie oefen je door het negatieve, het zwakke punt, dat waar je last van hebt te omarmen, aan te nemen en te laten smelten.  Of anders gezegd: het op te eten en te verteren.

Hoe oefen je vriendelijkheid?
Vriendelijkheid oefen je door te geven. Aan jezelf en ook aan de ander. Wat geef je dan? Jouw oprechte aanwezigheid, een open hart, een positieve gedachte, een wens. Allemaal zonder dat jij er beter van hoeft te worden. Je geeft niet uit eigenbelang. Je geeft alleen omdat je dit jezelf en de ander gunt, je geeft het allerbeste, zonder voorbehoud, zonder angst om zelf niet genoeg te hebben.

Je licht laten stralen
Met zowel compassie als vriendelijkheid laat jij jouw licht stralen en zal het groter worden. Nu het buiten donkerder wordt, gaat onze aandacht naar dit licht. Hoe donker het ook soms kan zijn in jou, dat kleine lichtje is sterker en het heeft alles in zich om het donker in zich op te nemen en daardoor nog meer te gaan stralen.

Wees je bewust van jouw licht, jouw kracht, jouw essentie en geef!

Een wens voor de ander
Wat wens jij een ander toe vanuit het diepste van je ziel? Of wat wens jij jezelf toe? (Eigenlijk is dit hetzelfde). Schrijf deze wens op een kaartje en hang hem in onze Kerstboom.

In het nieuwe jaar krijgen alle kaartjes een nieuwe bestemming, gaan ze naar de persoon die jouw kaartje kiest.

Namaste

Daniëlle

Photo by Dzenina Lukac from Pexels

Nemen & Geven