08/10/2018

Reflectie op jezelf: Heb je wel een goede spiegel?

Reflectie op jezelf: Heb je wel een goede spiegel?

Voor vele beoefenaars van yoga is de beweging op de yogamat vooral een lichamelijke sensatie. Kom je langer dan krijg je meer en meer door dat het niet alleen om het verbranden van calorieën gaat, om een gezonder lijf of om meer lichamelijke flexibiliteit. Yoga is een methodiek die haar ware geheimen langzaam voor de beoefenaar ontvouwt. Yoga vraagt je aanhoudende toewijding. Yoga is geen fastfood.

Effecten van yoga
Yoga beoefenen is uiteindelijk werken met en het lichaam en met de geest. De lichamelijke gezondheidseffecten van hot yoga zijn bekend. Je wordt fitter, sterker en flexibeler, je organen gaan beter werken, het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt hersteld waardoor klachten verminderen en verdwijnen en je weer stralend gezond wordt. Bovendien komen er bij het beoefenen van yoga gelukshormonen vrij, zoals endorfine en oxitocine, die maken dat je je gelukkig, tevreden en liefdevol voelt. Geestelijke gezondheidseffecten zijn bijvoorbeeld ontspanning (ontstressen), focus, zelfvertrouwen en daadkracht.

Wat wil je nog meer zou je denken, “als ik hot yoga beoefen krijg ik dat wat ik nodig heb om een gelukkig en vervuld leven te leven”.

Meer bewustzijn door yoga
Wij mensen zijn echter meer dan een al dan niet functionerend lichaam en een hoofd met hersenen die ons deels ten dienste zijn, deels ons in de weg zitten. Wij hebben een ziel die zich wil manifesteren. Een eigenheid die van betekenis is voor de mensen om ons heen. De gemoedtoestand van yoga brengt ons bij dit bewustzijn, waarin we meer zijn dan onze gevoelens, gedachten of handelingen. Yoga biedt ook de kans om contact met ons authentieke zelf te maken.

Reflectie op je bewustzijnsontwikkeling
Yoga beweegt ons dus ook innerlijk. Hoe dit gebeurt is ons meestal niet zo duidelijk. Wat beweegt er eigenlijk innerlijk? En welke kant moet het opgaan? Wil ik het zijn gang laten gaan of wil ik er sturing aan geven?
Die sturing geven kun je niet alleen. Daarvoor is reflectie nodig. Je hebt iemand hiervoor nodig die als klankbord werkt en die kan resoneren op het innerlijke gepruttel.

Begeleiding bij het innerlijk bewegen
Wil je sturing op dat innerlijk bewegen? Wil je meer levensvreugde en meer betekenis in je leven? Neem dan contact op met Daniëlle, info@bikramyoganijmegen.nl, of spreek mij direct in de studio. Met mijn hulp formuleer je een leervraag over jouw thema. Dat is het eerste gesprek. Zo’n vraag geeft je meer inzicht in jezelf. Je tilt jezelf op een hoger niveau. We nemen vervolgens nog 2 of 4 momenten waarop we 30 – 45 minuten reflecteren op je vraag. De kosten zijn € 30 – € 45 per gesprek

Reflectie op jezelf: Heb je wel een goede spiegel?