25/09/2020

Van yoga word je meer mens .. en dat schuurt soms

Een regelmatige yoga practice, leidt tot meer effect dan zo nu en dan een les nemen, en dan spreek ik niet alleen over de lichamelijke effecten of “je lekker voelen”. Yoga is niet te vergelijken met sport, met gymnastiek, pilates of met gewone rek- en strekoefeningen, zelfs niet met wandelen, waarvan bekend is dat het zo’n positief effect heeft op je gezondheid, het ervaren van stress, je creativiteit.
En “gewone yoga” is weer niet te vergelijken met hot yoga, want de warme ruimte versterkt de effecten van de yoga. Om de mogelijke effecten van Hot yoga te gaan ervaren moet je het gewoon vaker doen.

Hoe werkt yoga?

Yoga beïnvloedt je spieren, pezen, botten, je centrale zenuwstelsel, je spijsvertering, je hormonale system, je zelf herstellend vermogen wordt geactiveerd. Yoga ontgift en voedt je lichaam maar ook je geest. Je focus en kalmte vergroot, je gaat je meer aanwezig, alert, bewust, verbonden voelen met je zelf en met de mensen om je heen.

Door regelmatig te oefenen, 3x per week of meer, krijg je niet alleen een uitstekende conditie en een gezonder en soepeler lijf, je wordt ook meer en meer de mens die je kan zijn, je komt in contact met je diepste wezen en ook voor de buitenwereld wordt jouw uniekheid meer en meer zichtbaar.

Dit gebeurt omdat je niet alleen je adem en lichaam traint en gezonder wordt, maar vooral ook omdat je door yoga alle negatieve invloeden die we dagelijks ervaren, en die zich vasthechten in jouw lijf, in jouw cellen, in je hersenen, neutraliseert. Hierdoor krijgt jouw wezen weer meer ruimte, je wordt meer bewust. Je wordt meer mens!

Door yoga kan het innerlijk gaan schuren

Yoga kan onprettig voelen, vooral als je er net mee begint, maar ook als je slechts zo nu en dan of 1x per week oefent. Er is dan heel wat schoon te maken, te verwerken en af te voeren. Je komt in de les je patronen tegen, al dan niet bewust, die je beperken, klein houden.

En ook als je al langer oefent en vaker dan 1 of 2x per week, kunnen er momenten zijn waarop het weer lastig voelt, waarin je jezelf tegen komt. Hoera, je hebt een diepere laag bereikt en bent klaar om hier op te gaan ruimen! Oefen met wat je tegenkomt, ga het aan i.p.v. uit de weg, zet door, hou vol! En heb tegelijkertijd veel, heel veel compassie en geduld met je patronen.

Ben je tevreden met je practice nu? Geweldig! Het is een levenskunst om tevreden en dankbaar te zijn. Tegelijkertijd, laat het niet hierbij omdat “het zo goed genoeg is”.

“Je hebt een rijkgevulde keuken tot je beschikking en bent tevreden met een kopje lauw warm water” (vrij naar Rumi).

Welk patroon houdt jouw klein? Wat zou jij het liefste van alles willen wensen voor jezelf?

Investeer in je leven door meer te gaan oefenen en ruimte te maken voor deze vragen. Het zal niet makkelijk zijn op momenten, je zal twijfelen aan je lijf, aan jezelf, aan de yoga. Blijf juist dan werken met wat er is, want zo’n “crisis” is een teken dat er een doorbraak op handen is. Juist dan is je doorzettingsvermogen, je compassie en je geduld gevraagd.

En al ben jij degene die “het werk” verricht door te oefenen, door te worstelen soms. Je hoeft het niet alleen te doen.

Yoga Coaching

Wil je coaching bij het werken met wat zich aandient in jou? Meld je aan voor een “leervraag traject”. Daar in maak je het onbewuste bewust en kom je weer in een grotere ruimte. Stuur mij een e-mail voor een oriënterend gesprek: Hotyogahouse.nl@gmail.com (mijn privé e-mailadres voor Hot Yoga House)

Namasté

Daniëlle

Van yoga word je meer mens .. en dat schuurt soms