25/02/2019

Verdiep je yoga detox: doorbreek een gewoonte

Verdiep je yoga detox: doorbreek een gewoonte

Met een yoga detox ondersteun je de werking van je organen. Hierdoor gaat je systeem beter functioneren en krijg je o.a. meer energie. Jammer dit na de yoga weer teniet doet door je lichaam te belasten met bijv. stress of minder gezonde voeding.

Als je meer gaat oefenen wordt het makkelijker om bepaalde gewoonten te doorbreken. Neem deze periode om te onderzoeken wat een gewoonte als koffie drinken of snoepen voor je betekent door hiermee (tijdelijk) te stoppen.

Door gewoontes te doorbreken geef je ruimte aan innerlijke groei

“Waarom zou ik stoppen met bijv. koffie?” Vraag je. Omdat je met elke gewoonte die je doorbreekt je ego traint en ruimte maakt voor innerlijke groei. Het brengt je terug tot jouw kern. Elk inzicht dat je opdoet helpt je groeien.

Welke gewoonte zou jij een tijd willen onderzoeken?

Miischien wil jij wel een pauze in je alcohol consumptie of snoep je op momenten dat je dit eigenlijk niet wil (zonder te genieten)? Kies je eigen gewoonte die je wil doorbreken.

Yoga helpt gezondere keuzes te maken

Ik hoor van veel yogi’s dat ze na het oefenen in de winkel vaker kiezen voor gezondere producten, gewoon omdat ze hier meer zin in hebben. Enerzijds vraagt het lichaam vraagt er om, anderzijds zijn de stemmetjes in ons hoofd niet zo actief die ons zeggen dat we zin hebben in iets ongezonds. Van suiker en vet (chocolade!)  is bekend dat ze een “troostende” werking hebben. Na een yoga les sta je meer in je kracht en heb je minder vaak troost nodig.

Een gewoonte doorbreken zet het licht op je min kant

Stoppen met koffie, suiker, alcohol of anderszins kan leiden tot ontwenningsverschijnselen. Bekend is het krijgen van hoofdpijn als je stopt met koffie drinken. Mogelijk wordt je wat humeurig of zelfs erg chagrijnig, je ego protesteert, en je zult allerlei (ego) stemmetjes duidelijker horen. Geef er niet aan toe, deze stemmetjes wil je juist beter leren kennen waardoor ze jou minder vaak de baas zijn.

Yoga oefenen versterkt je plus kant

Door yoga te oefenen is het makkelijker om ‘uitbarstingen’ aan je min kant onder ogen te zien en er niet op te reageren. De meeste verschijnselen verdwijnen na een paar dagen. Door weer een les te nemen gaat je lichaam bovendien stofjes produceren waardoor je je weer beter gaat voelen, zoals endorfine (natuurlijke pijnstillers) en oxytocine, waardoor je gevoelens van dankbaarheid en liefde ervaart. De kritische stemmetjes zijn een stuk stiller na een yogales.

Na verloop van tijd word je onafhankelijker, losser van je gedachten en gevoelens. Verdriet of ontevredenheid mogen er zijn, je hoeft jezelf niet te troosten met … . Door er het licht op te zetten wordt duidelijk wat je werkelijk nodig heb. Er ontstaat dan een reactie van binnenuit. En het ongemakkelijke gevoel, dat verdwijnt!

Dus, doorbreek een gewoonte en start met een hot yoga detox! Je groeit ervan. En genieten, dat kan nog steeds, wanneer jij er voor kiest.

Namasté

Daniëlle

Verdiep je yoga detox: doorbreek een gewoonte