11/05/2018

Yoga en vrijheid

Yoga en vrijheid

Dit hele jaar heeft vrijheid mijn bijzondere aandacht, het is mijn jaarthema dat ik elk jaar kies. Wat betekent vrijheid voor mij? Wanneer ervaar ik vrijheid en wanneer niet? Wat is dat eigenlijk, vrijheid? Het stellen van deze vragen leert mij al veel over mijzelf, over wat ik verlang bijvoorbeeld. Dat is vanuit mijzelf te leven, de beweging bij mij te laten beginnen, niet buiten mij, niet vanuit een concept, een paradigma, hoe de samenleving het graag wil, wat ik denk dat goed is, vanuit de veiligheid van het bekende, om een ander een plezier te doen of te ontzien. Ik zie dus meteen wanneer ik mijn verlangen tekort toe, wanneer ik niet vrij ben. Inderdaad, wanneer ik mij aanpas.

Structuur kan leiden tot vrijheid

Wat heeft yoga met vrijheid te maken? Bikram yoga bestaat uit 26 houdingen, 2 ademhalingsoefeningen en het oefenen met adem en concentratie tijdens de les. De spiegels en de woorden van de leraar geven informatie om je lichaam te sturen. Het is behoorlijk gestructureerd. Het klinkt niet erg vrij. Ook de Core serie die we oefenen heeft haar structuur en bedoeling. Je bent in de les en je “doet mee”.

Toch hebben Bikram en Core yoga voor mij alles te maken heeft met “mijzelf bevrijden”. Tijdens het oefenen kom ik tegen waarin ik onvrij ben: Luisteren en volgen, maar hierbij over mijn grenzen te gaan. Luisteren en niet volgen, omdat ik het op een andere manier prettiger vind d.i. iets uit de weg ga. Niet luisteren en niet volgen omdat ik aan het dromen of denken ben, aan het oordelen, aan het ontkennen, aan het vechten, etc, in ieder geval niet aanwezig ben in het nu.

Opmerken en neutraal blijven

Het mooie is, door dit op te merken bevrijd ik mij al! Hier ga ik over mij grenzen, daar voel ik mijn lijf niet meer, hier voel ik angst, daar word ik boos, hier ben ik aan het denken i.p.v. aan het ervaren, daar ben ik niet met mijzelf bezig, maar met een ander, bijvoorbeeld. En door dit alles op te merken, alleen dat, en mij dan opnieuw te verbinden met het nu, via mijn adem, wordt het tijdens een les, door de maanden en jaren heen, steeds meer mogelijk om dit allemaal te accepteren i.p.v. te veroordelen en … steeds meer elke houding, beweging, ademhaling vanuit mijzelf te laten ontstaan, de verbinding te maken met mijzelf terwijl ik volg, zonder “mijn eigen ding” te doen. Dan luister en volg ik vanuit een impuls die steeds weer ontstaat, bewust van wat in mij is en om mij is.

Wachten op de impuls van binnenuit

Alles vanuit mij te laten beginnen, ik oefen het op mijn mat en het gaat door buiten de yoga ruimte. Ik adem, luister en wacht op een impuls die van binnenuit komt. Dan kom ik in beweging. Dat is vrijheid. Ik ben het begin.

Namasté Daniëlle

 

 

Yoga en vrijheid