20/11/2018

Yogi Story: Alexander

Yogi Story: Alexander

In de les praat alleen de docent. Tijd om de leerlingen zelf het woord te geven. Deze week de Yogi Story van: Alexander!

1) Hoelang doe je al Bikram Yoga?

“Ongeveer zo’n vier jaar. Yoga was iets met stilzitten in ongemakkelijke houdingen en ‘ohm’-hummen. Niets voor mij. Tenminste, dat dacht ik. Na de zoveelste blessure bij de even zoveelste sport, zocht ik een alternatief. Iets waarvan ik ging zweten maar dan zonder kans op blessures. En zo kwam het, dat ik een jaar of vier geleden voor het eerst Daniëlle’s studio binnenstapte. Die eerste les herinner ik me nog goed: “Tussen de houdingen staan we gewoon stil.” Nog geen vijf minuten onderweg en ik had m’n eerste ‘tip’ al te pakken. Altijd luisteren naar de leraar – ik hoor het m’n moeder nog zeggen. Toch vroeg ik me af waarom iedereen het zo rustig aan deed. Bij houding vijf begon er langzaam iets te dagen. Als het niet de guru smile van Radj was geweest, dan had de warmte wel een einde gemaakt aan het stuiteren. Desondanks overleefde ik de les, sterker nog, dezelfde avond kwam ik terug voor de tweede en ontmoette Cecilia voor de eerste keer

In het begin ervaarde ik Bikram yoga als sport maar zonder het wedstrijdelement. Toch zat er wel degelijk competitie in. Namelijk die met m’n eigen verwachtingen.”

2) Wat is je favoriete houding?

“Alle houdingen waarbij ik m’n wervels uit elkaar trek, vind ik lekker. De halve schildpad mag wat mij betreft wel langer duren. De houdingen op één been vind ik ook leuk. Altijd onvoorspelbaar in waar de grens die dag ligt of waar de docent ‘m legt. Op één of andere manier weet Kim er bij de ‘balancerende-stok’ altijd een centimeter extra rek uit te krijgen. Voor de ‘staande-hoofd-naar-knie’ van Ayke moet je oppassen. Misschien beeld ik het me maar in, maar bij haar duurt die veel langer dan bij andere docenten. Als laatste noem ik de adelaar omdat die me iedere keer herinnert aan de uitleg van Julie waar die zo goed voor is.”

3) Wat brengt Bikram Yoga jou?

“Nu zitten m’n verwachtingen me minder in de weg. Het gaat nog lang duren voordat ik bij die ene houding (Dandayamana-Bibhaktapada-Paschimotthanasana voor de liefhebber) met m’n hoofd de grond raak. Maar het gaat me niet meer om verder, langer of mooier. Het beoefenen zelf is genoeg. Ik probeer m’n leven simpel te houden. Bikram yoga past heel goed bij het patroon van gezond eten, genoeg slapen en beweging dat ik probeer te volgen. Neemt niet weg dat ik stiekem toch ooit de grond hoop te raken bij die ene. Maar zoals Nic al zei: “If not in this life time, maybe in the next.” Wat voor mij werkt, werkt misschien niet voor een ander. Ik denk dat veel mensen zich afvragen of ze de combinatie van warmte en oefenen fijn vinden. Daar kom je dus maar op één manier achter en na een paar lessen kun je al goed inschatten of het iets voor je is. En dat Bikram yoga nooit saai wordt, ook al oefen je steeds dezelfde houdingen, leerde ik tijdens de Malaga-retreat waar ik deze zomer met Joke en Carlo ben geweest. Als je inzoomt op de details worden zelfs de simpelste houdingen weer moeilijk.”

4) Wie zou jij graag terug willen zien in de volgende Yogi Story?

“Thomas. Omdat de zondagochtend les van acht uur zonder hem niet hetzelfde is.”

Dank je wel, Alexander! Wil jij jouw Yogi Story ook delen? Mail naar info@bikramyoganijmegen.nl

Yogi Story: Alexander