13/03/2019

Yogi Story: Charlotte

1. Hoelang doe je al Bikram Yoga? 

Nu iets meer dan 1,5 jaar. Eerst ongeveer 1 a 2 keer per week, maar toen ik afgelopen najaar aan de 3×3 challenge meedeed heb ervaren hoe heerlijk het is om een ‘onbeperkte’ kaart te hebben. Ik ging toen 3, 4 (soms wel 5) keer in de week, dat heeft me zo ontzettend veel gebracht. (Help.. nu wil ik eigenlijk niet meer anders).

Het laatste half jaar ben ik ook core en yin erbij gaan doen. Allebei mooie aanvullingen op hun eigen manier. Tijdens de core les wordt er zo zonder spiegel meer van mijn eigen ‘centrum’ gevraagd. Dat vind ik pittig, maar het is ook een leuke afwisseling. En yin.. dat is echt een ontdekking voor me! Ik merk dat de lengte van de houdingen heel erg goed zijn voor mijn lichaam en geest. Iedere houding weer is echt een aangaan, een avontuur, wat kom ik tegen? Wat is mijn grens? Luister ik daarnaar?

2. Waarom ben je begonnen met Bikram?

Toen ik begon met Bikram yoga was ik nog een fanatieke fietser (wielrennen en mountainbiken) en stond ik veel in de sportschool. Ik vond het heerlijk zo fanatiek te sporten en mijn onrust op die manier een plek te geven. Maar, daarnaast was ook een zoektocht begonnen naar meer rust in mijn hoofd en meer contact met mijn lichaam. Ik weet niet meer hoe ik uiteindelijk bij Bikram yoga terecht ben gekomen maar ik weet wel dat het me sinds ik ben begonnen een hele hoop heeft gebracht. Het abonnement op de sportschool heb ik opgezegd en ik moet eerlijk zeggen, ook mijn fietsen worden momenteel wat minder gebruikt.

3. Wat is je favoriete houding?

Ik heb geen favoriete houding, met iedere houding heb ik wel iets (of soms ook niets). Wel is balans erg moeilijk voor me, ik sta altijd zo te wiebelen en te vallen. Ik ben iedere les weer blij als de balancing series is geweest.

4.  Wat brengt Bikram Yoga/Core Yoga jou?

Oei, heel erg veel. Na een les voel ik me vaak ontspannen en vredig. En ik ben blij met de flexibiliteit, de spierkracht en het uithoudingsvermogen dat je op deze manier traint. Maar is zo veel meer. Bijvoorbeeld het iedere les mezelf in de spiegel zien. Ik heb echt naar mezelf moeten leren kijken, mezelf ontmoeten in de spiegel, leren dat ik dat dus ben en dat ik daarmee in contact kan komen. Ook is iedere yogales weer een kans om mijn lichaam te voelen, het aandacht te geven en te zien hoe het erbij staat. Juist ook doordat de serie iedere les hetzelfde is. En.. hoe meer ik Bikram yoga doe des te meer ik mijn lijf voel.

En ik oefen mijn aandacht en focus, iedere les weer. Heerlijk die warmte in, de houdingen.. maar ook 90 minuten lang proberen te focussen, en dat is voor mij best lastig. Soms dwalen mijn gedachten bij iedere houding weer af, maar ook iedere houding kom ik weer bij mezelf terug. Dat is een geweldige oefening. De aanwezigheid van de docenten en hun aandacht helpen me daar enorm bij, net zoals de aanwezigheid en aandacht van de mede-yogi’s in de zaal.

Het is soms een uitdaging om te gaan en het weer ‘aan te gaan’, maar nog nooit heb ik spijt gehad van een les!

5. Waarom zou iemand wat jou betreft Bikram Yoga moeten oefenen?

Om aandacht, tijd en ruimte te geven aan jezelf, zowel je lichaam als je geest. Dat is iets waar we vaak niet aan toe komen in deze wereld maar wat wel zo belangrijk is. Ik vind het echt geweldig dat iedereen die iedere les weer naar de studio komt deze tijd en aandacht voor zichzelf vrijmaakt, om zichzelf aan te kijken, te voelen en ervaren hoe het die dag is en daar bij te zijn. Die aandacht, de houdingen, de energie, dat gun ik eigenlijk iedereen.

6. Wie zou jij graag terug willen zien in de volgende Yogi Story? 

Lucia – een trouwe toegewijde yogi op de voorste rij. Wat brengt haar iedere keer weer naar de studio?

Dank je wel, Charlotte! Wil jij jouw Yogi Story ook delen?

Mail naar info@bikramyoganijmegen.nl

Yogi Story: Charlotte