14/12/2018

Yogi Story: Thomas

Yogi Story: Thomas

In de les praat alleen de docent. Tijd om de leerlingen zelf het woord te geven. Deze week de Yogi Story van: Thomas!

1. Hoelang doe je Bikram Yoga en waarom?

“Sinds januari 2014. In het begin 1 of 2 keer per maand en door de jaren heen langzaam meer. Ik had heel wat ervaring met Hatha yoga, voordat ik met Bikram begon. De eerste keer was puur uit nieuwsgierigheid; benieuwd hoe het zou zijn om in een warme ruimte yoga te doen. Ik ben niet meteen helemaal overgestapt. Op een gegeven moment ben ik het erbij gaan doen. Daarna heb ik Hatha yoga helemaal losgelaten. Nu kan ik niet meer zonder Bikram, mijn lichaam vraagt ernaar en het is elke keer weer een feestje als ik mag gaan. In het begin was dat niet zo. Toen vond ik het best wel pittig. Ik moest dan vooral heel erg op mijn ademhaling letten om niet duizelig te worden, ik had de neiging om mijn adem in te houden als het spannend of moeilijk werd. Dat deed ik ook in het gewone leven overigens, waardoor ik in moeilijke situaties verkrampte in plaats van ontspande. Dat is nu gelukkig heel anders, mede dankzij Bikram Yoga.”

2. Wat is je favoriete houding?

“Ik merk dat ik deze vraag moeilijk te beantwoorden vind. Het is makkelijker om aan te geven welke houdingen ik een uitdaging vind; de staande hoofd naar de knie houding en de kameel. Met de laatste heb ik een soort haat-liefde verhouding. Dat komt denk ik omdat mijn rug nogal vast zit en ik het gevoel heb al jaren geen centimeter verder te komen in deze houding. Tegelijk heeft de kameel mij ook al vaak genoeg geholpen. In die zin dat ik na het doen van deze houding overspoeld werd door emoties en soms ook verdriet… wat dan weer enorm opluchtte. Door de kameel ben ik er laatst ook achter gekomen dat ik teveel met mijn wil bepaal hoe diep ik in een bepaalde houding zou kunnen of moeten gaan. In plaats van te voelen wat goed voor me is. Dit zo te ervaren is fijn; ik ben nu een stuk milder voor mezelf en luister beter naar mijn lichaam. “

3. Wat brengt Bikram Yoga jou?

“Bikram helpt mij om minder pijn in mijn rug te ervaren, maar daarnaast heeft het mij de afgelopen jaren veel meer gebracht; verbinding met mijn lichaam. In het begin was ik best ‘disconnected’. Mijn energie zat hoog; ik ervaarde een heel druk hoofd; allemaal stemmetjes, die ook niet allemaal even aardig voor mezelf waren. Dat is nu gelukkig wel anders. Ik ervaar veel meer ruimte en rust en kan vaker gewoon ‘zijn’. Mij heeft Bikram Yoga heel veel goeds gebracht en dat doet het nog steeds.”

4. Wie zou jij graag terug willen zien in de volgende Yogi Story?

” Gabriëla van Dillen”

Dank je wel, Thomas! Wil jij jouw Yogi Story ook delen?

Mail naar info@bikramyoganijmegen.nl

Yogi Story: Thomas