Veelgestelde vragen Core Yoga

Is Core yoga (Hot Core flow en Warm Core) moeilijker dan Bikram yoga?

Core yoga is niet makkelijker of moeilijker dan Bikram yoga, het is anders. Je oefent minder intensief je hart en longen omdat de ruimte minder warm is en je de staande houdingen 1x oefent i.p.v. 2x. Er is meer aandacht voor heupen, schouders en buikspieren (de hele core).

In beide lessen leer je vanuit je “Core”, je centrum bewegen.

De Hot Core Flow is wat toegankelijker voor beginners doordat we gebruik maken van de spiegels en we meer basishoudingen oefenen. De temperatuur is 37,5 graden waardoor het meer het karakter van een workout heeft.

De Warm Core les is minder warm, 32 graden, en vraagt iets meer focus en lichaamsbewustzijn omdat we nauwelijks gebruik maken van de spiegels. Je oriënterend aan je lichaam in de ruimte (alignment) zoek je jouw ideale houding. Je leert daardoor meer “vanuit je eigen kracht” te oefenen. De warmte in deze les is ondersteunend voor de uitvoering en werking van de houdingen, maar geeft geen “conditie element”.

Beide lessen beginnen met een aantal vinyasa’s, vloeiende houdingen die in elkaar overgaan, waarin je jezelf opwarmt en kracht, flexibiliteit en balans samen geoefend wordt. De basishoudingen breiden we uit met houdingen die arm- en de buikspieren versterken of die gericht zijn op de heupen (flexibiliteit).

Waar komt Core yoga vandaan?

Core yoga en Hot Core Flow zijn, net als de Bikram-serie, gebaseerd op het Ghosh-systeem van 84 yogahoudingen. De lessen zijn ontworpen door ervaren yoga leraren in de Ghosh-traditie, o.a. Tony Sanchez.

Wie is Tony Sanchez?

Tony Sanchez is een zeer ervaren en deskundige yogameester. Hij was een van de eerste leerlingen van Bikram in de Verenigde Staten en leidde een studio van 1980 – 1984. Tony is zeer bedreven in het Ghosh systeem en een van de weinigen die trainingen hierin aanbiedt. Hij heeft verschillende series ontwikkeld op basis van de 84 houdingen, voor verschillende mensen in verschillende fasen van hun leven, van beginners tot meer gevorderden.

Zijn de Core-series net zo effectief als de Bikram-serie en kan ik deze oefenen?

De Core, Hot Core Flow- en de Bikram-serie zijn gebaseerd op het yogasysteem van Bishnu Ghosh maar op verschillende aspecten gericht.

De Bikram-serie is een beginnersserie, geschikt voor iedereen en alle lichaamscondities, bedoeld om het lichaam weer gezond te maken en in vorm te houden. De serie kun je blijven oefenen en elke les blijft een uitdaging.

In de Core serie oefenen we de basis houdingen, geven we meer aandacht aan armkracht (niet “wrist light”) en heup openers en werken we verder aan focus, controle van de adem, kracht en balans. Je werkt meer vanuit je eigen kracht en focus en je motivatie vanbinnen uit. Je wordt daardoor zelfstandiger in je yoga beoefening.

De Hot Core Flow serie combineert de basis yoga houdingen met flow (in de staande serie) en aandacht voor schouders, buikspieren en heupen. Het is een beginnersserie maar niet “wrist light”, al kunnen we de houdingen aanpassen.

Wie was Ghosh?

Bishnu Charan Ghosh is geboren in Lahore, India in 1903. Hij was de jongere broer en leerling van Paramahansa Yogananda, auteur van ‘Autobiography of a Yogi’. Ghosh gebruikte asana, pranayama, bandha and gewichtsheffen om het lichaam sterker te maken en ‘spiercontrole’ te vergroten. Hij werd beroemd door ongelofelijke krachtprestaties te laten zien, hij liet bijvoorbeeld een olifant op zich staan. Ghosh richtte een Yogaschool op in Calcutta, die nog steeds bestaat en waar mensen dagelijks therapeutische yoga beoefenen.

Wat is het Ghosh Systeem van 84 houdingen?

Het Ghosh Systeem is ontwikkeld in India door Bishnu Charan Ghosh. De intentie was een yogasysteem dat toegankelijk is voor iedereen, niet alleen voor jongeren of atleten. Hij wilde dat de voordelen van yoga toegankelijk zouden zijn voor “gewone mensen”, mensen die werken en een gezin hebben. Zijn systeem is eenvoudig en duidelijk, efficiënt in het gezond maken van het lichaam, het verminderen van stress en het tot rust brengen van de geest (onze monkey mind).

Het Ghosh systeem leidt tot totale gezondheid door de juiste vorm van de houdingen, de stilte tijdens de houdingen en het uitvoeren van houdingen ontwikkeld om alle delen van het lichaam te oefenen: de spieren, botten, gewrichten, organen, de spijsvertering, hart en bloedvaten, het hormonale systeem en het zenuwstelsel. De houdingen worden in een bepaalde volgorde uitgevoerd voor het grootste therapeutische effect.

De Bikram-serie, de Core en de Hot Core Flow serie zijn verkorte series gebaseerd op de complete serie van 84 houdingen. Het oefenen van de complete serie duurt ongeveer 3,5 uur.

Naarmate de yoga leerling meer ervaren wordt en het eigen lichaam beter leert kennen, gebruikt hij/zij uit het systeem wat behulpzaam is voor zijn unieke lichaam, geest en talent.