Wat is de oorsprong van Hot Yoga?

Hot yoga is ontstaan met de Bikram yoga serie in de jaren 70, de originele Hot yoga van 26 houdingen en 2 ademhalingsoefeningen. De Indiase Bikram Choudhury, geboren in 1946, begon op zijn 4e met yoga oefenen Bij Bishnu Ghosh in het Ghosh Yoga college te Calcutta. Samen met zijn yoga leraar Bishnu heeft hij deze serie ontwikkeld n.a.v. een sportongeval waarbij Bikram zijn knie blesseerde. In de 30 jaar daarna verovert deze voor iedereen toegankelijke therapeutische serie de wereld.

De originele Hot yoga serie (26+2) is gebaseerd op het klassieke yoga-systeem van 84 houdingen, volgens de traditie van Bishnu Ghosh, en is onderzocht met behulp van wetenschappers en artsen van de Universiteit van Tokio.

Bishnu Ghosh

Bishnu Ghosh, geboren in 1903, was een van de eersten die wetenschappelijk liet zien wat de impact van yoga is op het vermogen van de mens, om zelf zijn chronische ziektes te helen. Hij studeerde yoga op de “Ranchi School for Boys”, die door zijn broer Paramhansa Yogananda was opgericht.

In 1924 opende Bishnu zijn yogaschool in Calcutta. Deze school gaf les in het traditionele yoga-systeem van 84 houdingen vanuit een westerse meer moderne visie op gezondheid en welzijn. De school behandelt tot op de dag van vandaag mensen met uiteenlopende chronische ziekten en andere beperkingen.

Paramahansa Yogananda

Paramahansa Yogananda, geboren in 1893, was een van ‘s werelds meest prominente yogi’s en spirituele meesters. Hij opende in 1917 de “Ranchi School for Boys”, de eerste “yagoda” in India. Een yagoda is een school voor jongeren die in een vroeg stadium leren om de verschillende aspecten van yoga (fysiek, filosofisch, moreel en spiritueel) in hun leven te integreren. In 1920 reisde Yogananda naar de VS. In Los Angeles richtte hij “The Self Realization Fellowship” op die wereldwijd vele vestigingen heeft. Tot op de dag van vandaag inspireert zijn boek “Autobiography of a Yogi” mensen over de hele wereld.

Tony Sanchez

Tony Sanchez is een zeer ervaren en deskundige yogi. Hij studeerde van 1976 – 1979 bij Bikram en is zeer bedreven in het Ghosh systeem van yogabeoefening. Tony heeft meerdere series ontwikkeld, allen gebaseerd op het klassieke yoga-systeem van 84 houdingen en de Ghosh-filosofie. De series zijn toepasbaar voor verschillende mensen in verschillende fasen van hun leven, van beginners tot meer gevorderde yogi’s. Tony heeft in de Verenigde Staten ook een yoga-programma ontwikkeld voor basisschoolleerlingen.