22/03/2019

Yogi story: Lucia

Yogi Story: Lucia

In de les praat alleen de docent. Tijd om de leerlingen zelf het woord te geven. Deze week de Yogi Story van: Lucia!

1. Hoelang doe je Bikram Yoga en waarom?

“Een jaar of twee. Het is me aanbevolen door een bevriende danser die Bikram yoga in Arnhem beoefent. Omdat hij en ik doorgaans behoorlijk op één lijn zaten wat dit soort dingen betreft, heb ik die tip onthouden. Op een gegeven moment sportte en danste ik niet meer, en was ik op zoek naar een andere manier om me in het zweet te werken. En dan graag blessurevrij en bij voorkeur buiten de deprimerende omgeving van een sportschool.

Ik maakte me aanvankelijk een beetje zorgen of ik de hitte zou verdragen. In de zomer was ik namelijk degene die alles boven de 25 graden te warm vond. Waarschijnlijk omdat ik nooit kon zweten, ook in de sauna niet. Maar Bikram gaf me precies wat ik ervan hoopte. Na 90 minuten in de “hot room” was ik doordrenkt met zweet, had ik het gevoel dat het bloed in mijn aderen sneller stroomde, en dat alles in mijn lijf was open gegaan.  Een fantastisch gevoel. “

2. Wat is je favoriete houding?

“Mijn lievelingshouding wisselt heel erg. Ik kijk altijd het meeste uit naar de houdingen waar ik op dat moment wat uit te zoeken heb. Omdat ik een voorgaande keer aanknopingspunten heb gevonden om verder te komen, of omdat ik me afvraag hoe iets in een bepaalde houding zit. Natuurlijk zijn er dingen die relatief makkelijk zijn, en dingen die heel moeilijk zijn. Maar ook in die makkelijkere houdingen heb ik dan iets om aan te werken. Bijvoorbeeld om gefocust te blijven. Of om te verdragen dat ik even niet hard aan het werk ben. Of…”

3. Wat brengt Bikram Yoga jou?

“Bikram yoga betekent inmiddels meer voor me dan een gezonde manier van sporten. Het is een concentratietraining, een oefening in compassie en doorzettingsvermogen; het enige moment van de dag dat ik enkel en alleen met mezelf bezig ben. Omdat de houdingen steeds hetzelfde zijn, spiegelt iedere les hoe ik er op dat moment fysiek, mentaal, emotioneel aan toe ben. Soms is er flinke weerstand. Maar hoe het ook is, ik weet inmiddels dat ik er altijd beter uitkom dan dat ik erin ga. Dat vertrouwen, ook dat is wat Bikram Yoga me brengt. Een niet te overschatten bonus is ook dat ik voortaan heel goed tegen warm weer kan. Zodra de zon zich laat zien, zit ik erin!

Je hoort vaak dat Bikram Yoga duur is. Voor mijzelf is het lesgeld in ieder geval een flinke hap uit mijn budget. Het kost ook vrij veel tijd. Maar eigenlijk valt dat allemaal best mee als je bedenkt dat je hebt gesport, gemediteerd, én naar de sauna bent geweest. Aangenomen dat alle drie de dingen zijn die je wil doen in je leven, is Bikram Yoga dus eigenlijk heel efficiënt.

4. Wie zou jij graag terug willen zien in de volgende Yogi Story?

“ Yoga doe je samen alleen. Er ontstaan soms gesprekken in de kleedkamer, maar lang niet altijd en lang niet met iedereen. Ik zou het leuk vinden als een volgende Yogi Story gaat over een vrouw met wie ik nog nooit een woord heb gewisseld, terwijl we toch wekelijks met elkaar onder de douche staan. Ze komen in stilte, ze gaan het aan, ze vertrekken in stilte. Marjolijn bijvoorbeeld. Welke Yogi Story zit er achter die mysterieuze vrouw? “

Dank je wel, Lucia ! Wil jij jouw Yogi Story ook delen?

Mail naar info@bikramyoganijmegen.nl

Yogi story: Lucia