15/04/2019

Yogi Story: Stefan

Yogi Story: Stefan

In de les praat alleen de docent. Tijd om de leerlingen zelf het woord te geven. Deze week de Yogi Story van: Stefan!

 1. Hoe lang doe je Bikram Yoga en waarom?

“ Vanaf januari 2018. Ik heb hersenletsel opgelopen door een motorongeluk. Dat was eind mei 2012. Na het ongeluk heb ik drie en een halve week in coma gelegen. Ik weet er werkelijk niks meer van. Toen ik ontwaakte draaide ik wat rond met mijn hoofd, Ik keek wat rond, maar zag en besefte eigenlijk helemaal niks. Dit heet een vegetatieve toestand. Ik had mijn been gebroken waardoor ik in een rolstoel zat. Mijn arm kon ik niet meer buigen doordat ik spasme in mijn arm had. Ik kon daardoor absoluut niet rijden. Toen ik ontslagen werd uit het ziekenhuis vroeg ik aan mijn vader waar mijn motor stond. Hij zei dat de motor er niet was, maar dat we met de auto waren. Waarop ik zei: “Hm oké oké oké, ik rijd wel.”

Ik loop elke keer tegen een glazen deur aan, vertelt mijn neuropsycholoog me vaker. Hiermee bedoelt hij dat ik fouten maak die ik zelf in mijn beleving niet als fout zie. Ik geef hierbij mijn omgeving de schuld. Na het ontslag uit het ziekenhuis ging ik een jaar revalideren bij de Hoogstraat in Utrecht. Eenmaal thuis ging alles waardeloos. Mijn oude vrienden hebben in het revalidatiecentrum een voorlichting gehad over hoe ik zou gaan veranderen.
Maar ja …. toch zijn mijn oude vrienden nu weg.

Ik ben via mijn vorige woonplek in contact gekomen met mijn neuropsycholoog. Eindelijk iets dat helpt! Hij helpt mij om te begrijpen hoe ik nu ben. Ook kan ik heel goed met hem over gezondheidsfeitjes praten. Door het ongeluk heb ik schade aan mijn rechter hemisfeer. Dit houdt in dat de hersenen aan de rechterkant beschadigd zijn. Ook heb ik hierdoor hemiparese. Hemi betekent half (eenzijdig) en parese betekent gedeeltelijke verlamming. De hersenen werken gespiegeld. De rechter hemisfeer bestuurt de linkerkant van het lichaam en andersom. Ook toon ik wat minder initiatief dan vroeger. Dit gedeelte zit aan de voorkant van de hersenen. En ik heb wat moeite met het herkennen van mensen als ik ze pas één keer heb gezien.

Mijn neuropsycholoog heeft mij aangeraden om Bikram yoga te gaan doen. Eerst zag ik het als grap… ik bedoel … yoga… kom op joh…… Na een paar weken ben ik het vol motivatie gaan proberen en inmiddels doe ik het drie tot zes keer per week. “

2. Wat is je favoriete houding?

“ De Savasana. Eindelijk ontspannen. Haha. Hierbij hoef ik eindelijk niet meer iets te doen. Wel heb ik nog veel moeite om mijn ‘focus’ vast te houden. ”

3. Wat brengt Bikram Yoga jou?

“ Door het hersenletsel ben ik impulsiever dan vroeger. Ik heb moeite met rekening houden met de gevoelens van anderen. Ik focus me op details, maar overzie het grote geheel niet. Ik denk erg zwart/wit. Omdat de rechterkant van mijn hersenen kapot is neemt de linkerkant de regie over. Links zit het praat gedeelte. Dus ja…. laat mij lekker praten joh.

Omdat aan de linkerkant het praatgedeelte zit, ben ik onbewust smoesjes aan het zoeken voor dat wat de rechterhersenhelft niet goed doet. Blowen en gokken zijn geen dingen waar mijn hersenen iets mee goed kunnen praten toch? Toen ik hieraan dacht ben ik per direct met beide gestopt.

Bikram Yoga laat mijn rechter en linker hersenhelft weer beter samenwerken. In de spiegel kan ik mezelf correcties geven. Ik slaap beter en wordt in de ochtend uit mijzelf wakker voordat de wekker gaat. Dit komt volgens mij door de Rabbit pose maar ongetwijfeld ook door de rest.

Mogelijk gaan door de yoga andere hersencellen het werk van de beschadigde hersenen overnemen zodat de linkerkant van mijn lichaam weer beter gaat werken. Wie weet wat Bikram Yoga mij nog kan brengen. Het doet mij in elk geval erg goed.

Ik heb nu een stralende huid, een vrolijke uitstraling, het eczeem op mijn voeten herstelt, mijn temperatuur huishouding is verbeterd en ik voel minder stress. Bovendien heb ik nu weer hele mooie dromen voor nu en de toekomst.

En dan krijg ik ook nog enorm veel gezondheidstips van Nic. Hier ben ik erg blij mee!”

4. Waarom zou iemand wat jou betreft Bikram Yoga moeten oefenen?

” Mijn neuropsycholoog zegt dat Bikram Yoga de verbindingen versterkt tussen je kleine en je grote hersenen waardoor je sterker in je schoenen komt te staan. Daardoor word je bijvoorbeeld weerbaarder tegen verslavingen. Ik wil graag iedereen laten weten dat ik door Bikram Yoga zo goed hersteld ben. Ik oefen pas een jaar maar ik ben goed onderweg. Het gaat er niet om hoelang je oefent, maar om hoeveel je dat doet. “

Dank je wel, Stefan ! Wil jij jouw Yogi Story ook delen?

Mail naar info@bikramyoganijmegen.nl

Yogi Story: Stefan