Veelgestelde vragen over Yin yoga

Kun je Bikram of Core yoga en Yin yoga combineren?

Yin yoga is een perfecte aanvulling op de actieve Hot yoga series. Bikram en Core yoga zijn gericht op het aanspannen en actief strekken van spieren, Yin yoga op het ontspannen ervan om diepere lagen in het lichaam te strekken. Lichamelijk helpt Yin yoga om flexibeler te worden.

Bij een intensieve yoga beoefening of bij sport helpt Yin yoga om de spieren te ontspannen en het lichaam te herstellen.

De meditatieve insteek van de lessen kan je helpen om ook in de Bikram en Core series meer meditatief te oefenen; meer gericht op zijn in plaats van doen.

Wat zijn de effecten van Yin yoga?

Yin yoga werkt in op diepere lagen in het lichaam; ons bindweefsel, de pezen en aanhechtingen, botstructuren, organen. Yin Yoga heeft een positief effect op de gezondheid van ons bindweefsel en onze botten. De energiestroom door het lichaam wordt gestimuleerd, energieblokkades opgeheven, blessures herstellen sneller.

Omdat de houdingen veelal gericht zijn op de wervelkolom, de schouders en het bekkengebied,  word je daar flexibeler.

Yin houdingen werken in op de meridianen en organen. Deze spelen zowel in onze lichamelijke als geestelijke gezondheid een rol.

Je organen en de lichaamsfuncties waar ze voor staan vanuit de Chinese gezondheidsleer, kunnen beter gaan functioneren, de meridianen energie kan beter stromen. Je emoties en gevoelens komen meer in balans: van boosheid naar compassie, van haat naar liefde, van angst naar kalmte/beheerstheid, van verdriet naar moed, van angst naar wijsheid of andersom.

Doordat je het lichaam zo stil houdt, kun je beter bij jezelf komen. Na de onrust die je in het begin kunt ervaren in je lijf en je hoofd, breng je na verloop van tijd de geest tot rust. Vanuit de ontspanning en de stilte die je creëert, ontstaat de ruimte om te luisteren naar je ingevingen.

Waar komt Yin yoga vandaan?

Yin yoga maakt gebruik van kennis uit de Chinese gezondheidsleer. Paulie Zink, een Amerikaanse meester in Martial Arts heeft de basis gelegd voor Yin Yoga. Paul Grilley heeft enige tijd bij Paulie Zink geoefend. Hij gaf de naam Yin Yoga aan deze meditatieve yoga vorm die een goede aanvulling is op elke actieve yoga praktijk. Vervolgens hebben zowel Paul Grilley, Sarah Powers als ook Bernie Clark Yin yoga verder ontwikkeld.